ПДФ Печат Е-мейл

Група БАЛКАНДЖИ е основана през есента на 1999 г. от Николай Баровски (клавир) и Кирил Янев (китари).

[div class="doc" class2="icon"]Идеята за стиловата насоченост и основаването на групата се ражда след дълги експерименти и съвместна работа между двамата в областта на музикален синтез между традиционната рок-музика и елементи на българския фолклор, както и други стилови преливания. Ориентацията е към композиране на авторска музика, която да синтезира тези елементи.[/div]

Първата песен на групата - “Аз тебе, либе, съм залюбил” е провокирана от поета Косьо Николов, който ги кани да напишат музика по едноименното негово стихотворение. Демо версия е записана в домашни условия. С тази песен групата участва през 2000 г. в пролетния конкурс на Националното радио “Хоризонт” - “Пролет 2000”. Там е направен и студиен запис. Същевременно като страничен проект на групата същата година се пускат две детски песни за конкурса “Парад на детската песен I”. Песните, които са именувани “Вятърът” и “Старият призрак” печелят първо и второ място в конкурса.

Работата на групата се засилва, като същевременно към нея се присъединяват Александър Стоянов (ударни), Владимир Левиев (бас) и Рая Хаджиева (тромпет). Наред с трескавото композиране и записване на демо записи за първия албум, групата участва отново в пролетния конкурс на Националното радио “Хоризонт” - “Пролет 2001” с песента “Крали Марко”, като тя заема първо място в класацията. Същата година песента “Към таз земя” печели второ място в конкурса “Моята причина да остана в България”. Есента на 2001 г. друг страничен проект на групата отново с фолклорни елементи, но този път на базата на електронна музика печели трето място в конкурса “Компютърно пространство 2001”.

Ноември 2001 г. в групата се включва и оперната певица Инна Занфирова. Така стилът на групата се оформя окончателно - авторска музика, която синтезира народно творчество и съвременни форми на музикално изразяване. Междувременно завършват и демо записите на първия албум “Пробуждане”. Провокирани от първото предложение за участие в жив концерт на 29 ноември 2001 г. към групата се включват Спас Димитров (китара), Николай Трайков (ударни) и Христо Пашов (бас), тъй като по това време Александър Стоянов и Владимир Левиев са студенти в чужбина. Започва и сценичната биография на групата.

През 2002 г. Николай Баровски и Кирил Янев решават сами да запишат и издадат албума. По това време инетересът от издателите към този вид музика е още слаб. От тогава до момента има продадени над 1500 копия. Групата влиза в редовната месечна програма на клуба за авторска музика “О! Шипка”. Към нея се присъединява и перкусионистът Калин Христов (Кацко). Първото участие на групата извън София е на фестивала в с.Триград - “Слънце-луна 2002” през месец август. През цялата година групата има концерти на различни места, както и редовно в софийския клуб “Мишената”.

През 2003 г. групата записва песента “Ой, мари, Яно”, която е включена в CD компилацията “О! Шипка” издадена от “Токсити рекърдс”. Освен продължаващите редовни участия в клуба за авторска музика групата участва и в редица фестивали през лятото като рокерския фестивал в с. Дебнево, фестивала “Слънце-луна” в с. Триград и др. Групата записва EP - Звездица”, съдържащо записи от концертни изпълнения, както и едноименната песен, като предвестник на следващия албум на групата.

През последвалите три години БАЛКАНДЖИ се съсредоточава предимно върху живите изпълнения - в клубове, на различни рок фестивали и благотворителни акции. Към групата се присъединяват: Валентин Моновски (тамбура, китари, вокали), Явор Пачовски (клавири, вокали), Теодора Тодорова (тромпет, вокали). 2005 година се оказва трудна за групата, тъй като единият от основателите й е арестуван и задържан в Гърция по фалшиво обвинение за пренос на фалшиви евро през границата. След като прекарва 16 месеца в затвора, докато тече разследване, той е напълно оправдан и се завръща в България през януари 2006.

2005 и 2006 се отличават с клубни изпълнения в О! Шипка, рок-бар Fans и Маската, клуб КДК в гр. Хасково, клуб Алкохол, Black Box. БАЛКАНДЖИ продължава да свири редовно на летния фестивал в Триград, както и на Софийските фестивали в чест на Георги Минчев и по случай празника на столицата. Едно от най-забележителните събития за 2006 е участието на БАЛКАНДЖИ като подгряваща група на концерта на Култур Шок на 1-ви декември, за който билетите са напълно разпродадени.

През 2007, група БАЛКАНДЖИ печели първа награда в конкурса за авторска песен, организиран от SONIC - B.A.N.G.! : Bulgarian Audio Network Guild.

2008 е белязана от няколко важни концерта и събития. На 6-ти март БАЛКАНДЖИ участва в Tangra Mega Live III, отново като подгряваща група на Култур Шок. През лятото групата участва в международния фестивал “Spirit of Bourgas”. На 20-ти ноември БАЛКАНДЖИ участват в друг голям концерт като подгряваща група на Haggard и Exciter. Паралелно с големите концерти бандата продължава със своите клубни участия за своите най-предани фенове.

Краят на 2008 е белязан от изключително важно събитие за групата - нейният нов и дългоочакван албум “Змей”, включващ 11 парчета. Този нов албум е представителен за музикалните концепции на БАЛКАНДЖИ. Промоцията му е отбелязана на 13-ти декември в клуб Toucan Blus & Rock и бележи края на една от най-успешните години в историята на БАЛКАНДЖИ. Новата 2009 година е отпразнувана в същия клуб на 3-ти януари.